Am-körkort

För att få köra moped klass 1, mopedbil eller A-traktor så behöver du ett AM-körkort. När du är 14 år och 9 månader kan du påbörja utbildningen som består av:
• 8 timmar lärarledd teori
• 2 timmar manövrering av moped på körgård
• 2 timmar körning i trafik på moped

Körningen gör du tillsammans med någon av våra trafiklärare där vi fokuserar på trafiksäkerhet så att du ska bli en trygg och säker mopedförare.
När du fyllt 15 år gör du ett avslutande teoriprov hos Trafikverket. Sen kan du enkelt transportera dig mellan olika aktiviteter och slipper be om skjuts. Gött va?!

Kom igång

Kolla vårt kursschema och anmäl dig sen till mopedutbildningen. Det är som sagt åtta timmar teori + fyra timmar körning med trafiklärare. Dessutom ingår digitalt teorimaterial där du kan läsa eller lyssna på texten i telefonen och göra tester för att kolla av kunskapen.  

Vad krävs?

För att ta körkort för EU-moped klass 1 krävs:

  • Körkortstillstånd
  • Teoriutbildning
  • Manöverkörning
  • Körning i trafik
  • AM utbildning rapporterad av utbildare till Transportstyrelsen
  • Godkänt kunskapsprov vid Trafikverket när du fyllt 15 år

Vi utbildar och coachar dig

Vi försöker planera in utbildningar på lov eller studiedagar och finns möjligheten delar vi upp teoripasset under fler dagar för att det inte ska bli för långa pass. Sker teoriundervisningen på en heldag bjuder vi eleverna på pizza. 

Körning i trafik bokas individuellt med var och en. För att köra i trafik krävs att du har ett giltigt körkortstillstånd och att du är minst 14 år och 9 månader gammal.
Utbildningen avslutas med ett teoriprov hos Trafikverket när du fyllt 15 år.

Håll koll på det här

Det är några saker att hålla koll på när du börjar din utbildning för AM-körkort. Här hjälper vi dig att sammanfatta vad du ska ha koll på.

Körkortstillstånd

Ansök först om körkortstillstånd hos transportstyrelsen.se

Det tar 1-2 veckor att få ditt tillstånd vilket krävs för att genomföra körningen i trafik. Teori och manövrering går bra att göra utan körkortstillstånd. 

Teori

Under den lärarledda teorin gör vi allt vi kan för att förmedla så mycket kunskap som möjligt. Däremot betyder inte det att man är fullärd, det krävs att man fortsätter studera själv efteråt. 

Använd det digitala materialet som ingår i utbildningen och diskutera gärna trafiksituationer hemma för att hålla kunskapen levande. 

Manövrering

Manövreringen sker i grupp om fyra på körgård i anslutning till halkbanan i Grums. Där börjar vi med att göra en säkerhetskontroll av mopeden, sedan övar vi på att hantera mopeden på ett bra sätt. Balans, bromsning, svängar och vart vi ska ha blicken. 

Eleverna får låna skyddskläder samt hjälm på plats. Tänk på att ha bra skor. 

Körning i trafik

Denna del genomförs en elev – en lärare. Vi utgår från trafikskolan och där finns skyddskläder och hjälm att låna. 

Det är viktigt att eleven har god teoretisk kunskap för denna del, men självklart har vi förståelse för att det är en ny situation och vi vägleder precis så mycket som behövs i början. Mot slutet vill vi se viss självständighet och att eleven är trafiksäker för att bli godkänd. 

Känns den självständiga körningen inte säker kan ett till pass för körning krävas.

Kunskapsprov

När du genomfört alla tidigare nämnda delar i utbildningen och fyllt 15 år gör du ett kunskapsprov hos Trafikverket. Innan provet fotograferas du för körkortet. Provet består av 70 frågor (varav 5 testfrågor) och för godkänt krävs 52 rätt. 

När provet är godkänt tar det bara några dagar innan du har ditt körkort i handen.