Moped

För att ta köra EU-moped klass 1 så behöver du ett AM-körkort. När du är 14 år och 9 månader kan du påbörja mopedutbildningen. Utbildningen består av:
• Teori åtta timmar
• Körning fyra timmar (manövrering och körning i trafik)

Körningen gör du tillsammans med en av våra trafiklärare där vi fokuserar på trafiksäkerhet så att du ska bli en trygg och säker mopedförare.
När du fyllt 15 år gör du ett avslutande teoriprov hos Trafikverket. Sen kan du enkelt transportera dig mellan olika aktiviteter och slipper be om skjuts hela tiden.

Gött va!

Kom igång

Kolla vårt kursschema och anmäl dig sen till mopedutbildningen. Det är som sagt åtta timmar teori + fyra timmar körning med trafiklärare. Dessutom ingår böcker och möjlighet att testa dina kunskaper digitalt.  

Vad krävs?

För att ta körkort för EU-moped klass 1 krävs:

  • Körkortstillstånd
  • Teoriutbildning
  • Manöverkörning
  • Körning i trafik
  • AM utbildning rapporterad av utbildare till Transportstyrelsen
  • Godkänt kunskapsprov vid Trafikverket när du fyllt 15 år

Vi utbildar och coachar dig

I vårt kursschema kan du se när det är mopedutbildning. Kurserna är oftast koncentrerade till en dag, där första dagen ägnas åt teori och andra dagen åt manövrering av mopeden.
Böcker och digitala tester av din kunskap ingår i utbildningen. Testerna kan du göra här på trafikskolan eller hemifrån.

Körning i trafik bokas individuellt med var och en. För att köra i trafik krävs att du har ett giltigt körkortstillstånd och att du är minst 14 år och 9 månader gammal.
Utbildningen avslutas med ett teoriprov hos Trafikverket när du fyllt 15 år.

Håll koll på det här

Det är några saker att hålla koll på när du börjar din mopedutbildning AM-körkort. Här hjälper vi dig att sammanfatta vad du ska ha koll på.

Körkortstillstånd

Ansök först om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. 
www.transportstyrelsen.se

Det tar 1-2 veckor att få ditt tillstånd, och utan det får du inte köra i trafik.

Teori

Teorikursen är åtta timmar och efter den jobbar du själv med digitala instuderingsfrågor. Kursen på sportlovet kommer att genomföras på VTC i Grums (Halkbanan), detta är på grund av nya restriktionerna från Folkhälsomyndigheten. Vår lokal på Östra Torggatan är för liten och därför har vi inte tillåtelse att genomföra kurser i den.

Resten av kurserna vår/sommar kommer att genomföras på Östra Torggatan 17.

Körning

Det är fyra timmars obligatorisk körträning tillsammans med en trafiklärare. Du tränar på start, stopp, styrning, balans och bromsning i olika hastigheter och under olika förutsättningar.

Kunskapsprov

När du är klar med utbildningen och fyllt 15 år gör du ett kunskapsprov hos Trafikverket. Det är 65 frågor som du ska svara på digitalt och du måste ha minst 52 rätt för att bli godkänd.

När får du körkortet?

När du klarat provet och fotograferat dig hos Trafikverket tar det bara några dagar innan du har ditt körkort i handen.