Körkort för bil

När du bestämt dig för att ta körkort för personbil är vi med dig hela vägen. Vi är din utbildare och coach ända tills det efterlängtade körkortet är ditt. 

Att vistas i trafiken kräver mycket av en person, uppmärksamhet, förmåga att förutse händelseförlopp är bara några saker. För en nybörjare är det mycket att ta in. Lägg då även till att lyckas hantera pedaler, växelspak och växelval på ett lämpligt sätt i detta – otroligt mycket att ha koll på.

Just därför har vi valt att starta övningskörningen i en automatbil, oavsett om du vill växla sedan eller inte. Detta för att bli van att vistas i trafiken, hantera bilen och lära sig dess storlek och bredd, kunna anpassa sig till skyltar och regler utan extra moment att tänka på. När du sedan är trygg med bilen, trafiken och reglerna så lägger vi på momentet växling, om du vill.

Det här sättet att utbilda gör även att vi kan bidra till mindre utsläpp i vår stad eftersom våra automatbilar går på el.

Vill du endast köra manuell bil går det självklart lika bra med en tradionell utbildning. Vi anpassar oss efter dina behov.

Kostnadseffektiv utbildning

Det är ingen hemlighet att växling ofta är det allra svåraste för många att lära sig hantera. Tidskrävande och dyrt. Att köra automat går snabbare att lära sig och blir därigenom billigare. Vill du sen gå över till manuell bil är du redan trygg med avsökningen, reglerna och trafiken vilket gör att momentet växling inte blir lika krångligt. 

Hos oss får schyssta villkor, både vad gäller priset och längden på körlektionerna. Tack vare att NTF Värmland är vår ägare har vi inte vinstkraven på oss som privatägda trafikskolor har.

Kom igång

När du väl bestämt dig för att ta körkort är det bara att du hör av dig så sätter vi tillsammans igång din individuella plan för att nå målet. Du kanske vill övningsköra en del privat, kombinerat med ett antal lektioner hos oss. Eller köra mer intensivt för att korta tiden. Vilket upplägg du än väljer så tar vi fram en plan för dig. Lovar du att lägga ner fokuserat arbete, så stöttar vi dig hela vägen.

Körkortstillstånd

Först av allt ska du ansöka om ett körkortstillstånd. Hör av dig så hjälps vi åt med ansökningshandlingarna. Sen gör du ett syntest hos en optiker. När allt underlag är klart tar det normalt 1-2 veckor innan du får ditt körkortstillstånd och du kan börja utbildningen och övningsköra.

Privat övningskörning

Om du ska övningsköra privat måste du och den du ska köra med gå en obligatorisk introduktionskurs. Utbildningen tar ca tre och en halvtimme och vi håller till i våra lokaler. En viktig utbildning som vi genomför under trivsamma former.  

Anpassat teoriprov

Alla ska få en rättvis chans till körkort, därför gör vi vårt bästa för att anpassa undervisningen för att det ska bli bra för just dig och ditt sätt att lära. Har du särskilda behov, berätta gärna för din trafiklärare.

Vi har även kunskapen att göra läshastighetstest samt hjälpa till med ansökning om anpassat teoriprov.

Utbildningsplan

Vägen fram till ett körkort för personbil är en mix av teori och praktik, som går hand i hand. Du kommer få lära dig hantera och köra bil i en mängd olika situationer och miljöer. Allt för att ge dig en bra helhet som behövs för att bli en säker bilförare.  

Teori- och körkortsutbildning

Teoriutbildningen för körkort är uppdelad på fem lektioner som var och en är 90 minuter.

Under samma period som du går teoriutbildningen, är det bra att boka in körlektioner också. Vi lägger upp ett program anpassat till dina förkunskaper. Om du övningskör privat är din handledare välkommen att följa med i bilen. 

Riskutbildning 1

Riskutbildning 1 (riskettan) är en teoretisk utbildning som är obligatorisk för alla som ska ta B-körkort. Utbildningen är tre timmar och handlar om riskfyllt beteende i trafiken. 

Bokas med fördel in tidigt i din utbildning.

Riskutbildning 2

Riskutbildning 2 (halkbana) är en praktisk utbildning där du hanterar bilen under speciella förhållanden. Tack vare att NTF Värmland äger halkbanan i Grums och City Trafikskola har du tillgång till en riktig halkbana. Utbildningen tar ca fyra timmar och genomförs i slutet av din körutbildning.  

Teoriprov och körprov

När du är i slutet av din utbildning är det dags för teoriprov och körprov. Proven bokas in med ca 14 dagars mellanrum. 

Om något av proven underkänns, har du upp till fyra månader på dig att göra ett omprov.

Kunskapsprov

Under tiden som du går utbildningen läser du teori. I elevcentralen finns flera tester som vi rekommenderar att man gör. Dessa kan du göra hemma eller så kommer du in till oss och lånar en dator. Då får du en bra koll på hur du ligger till kunskapsmässigt och om du behöver läsa på mer. Innan du gör teoriprovet hos Trafikverket är det bra om alla teoritester är godkända.

Körprov

Körprovet, eller uppkörningen, görs hos Trafikverket. Då får du visa att du lärt dig köra bil med gott omdöme och naturligtvis på ett trafiksäkert sätt. Körprovet sker både i stadstrafik och på landsväg, och naturligtvis har vi tränat tillsammans på de moment som ingår i uppkörningen.

Körkortslån via CSN

Från den 1 januari 2024 är det inte möjligt att ansöka om körkortslån enligt beslut från riksdagen. För dig som redan har ett körkortslån sker ingen ändring. 

Intensivutbildning

Om du vill fokusera extra mycket på din körkortsutbildning för att få körkortet snabbt, då rekommenderar vi en intensivutbildning.

Anpassad utbildning

Vårt uppdrag är att coacha och hjälpa dig hela vägen fram till ett körkort. Om våra standardutbildningar inte passar dig, så hjälps vi naturligtvis åt för att planera en specialanpassad utbildning, just för dina förutsättningar och behov. Allt från att ansöka om ett muntligt prov hos Trafikverket till en personlig anpassad teoriundervisning.

Hör av dig med dina funderingar och önskemål så hjälper vi dig.

För dig som redan har körkort

Det sägs att utbildning är något som ständigt pågår. Så borde det vara med körkunskaperna också. Så även du som redan har körkort hittar nyttiga och viktiga utbildningar hos oss på City Trafikskola.

Eco Driving

När du går utbildningen Eco Driving får du lära dig köra sparsamt och ekonomiskt, vilket naturligtvis är bra både för din plånbok och för miljön. Vi erbjuder två olika utbildningar, Eco Driving för personbil och Eco Driving Taxi. Eco Driving för personbil passar ypperligt både för privatpersoner och för företag som vill att medarbetarna ska ha ett bra körsätt.

Bli en bättre och mer ekonomisk förare

När du går utbildningen i Eco Driving är får du fördjupade kunskaper i körsätt, teknik, trafik och miljö. Kursen är uppdelad i tre moment:

  • Körsätt
  • Teori
  • Uppföljning

I första delen av utbildningen får du köra en sträcka där bränsleförbrukning, körsätt och tid mäts och bedöms. Sen kör du samma sträcka igen och får tips av din instruktör hur du kan förbättra körsätt och därmed sänka bränsleförbrukningen.

Andra delen är som sagt ett teoripass där ni går igenom körsätt, teknik, trafik och miljö.

I den tredje och avslutande delen (som sker vid ett senare tillfälle) får du köra samma sträcka igen som du gjorde i början av utbildningen, och förhoppningsvis har dina resultat och ditt körsätt förbättrats. Det kommer både miljön och plånboken tacka för.

Körlektioner

Även om du haft körkort länge är det en bra idé att ta några körlektioner då och då. Speciellt om du inte kör så ofta i vardagen, eller när du inser att mycket som har med trafik att göra har förändrats sen du tog körkort.

Oavsett vilken nivå du är på, eller vad du vill fördjupa dig i, så tar vi fram en anpassad utbildning, helt utifrån dina önskemål.

Teorilektioner

Kan du alla trafikmärken? Hur kör du och när blinkar du i en rondell? Och hur funkar det med högerregeln egentligen, är det inte störst kör först som gäller?

Mycket förändras i trafiken och med åren är det också lätt att lägga sig till med ett körsätt som kanske inte stämmer helt med hur det borde vara.

Förutom att träna på bilkörning är det bra att fräscha upp de teoretiska kunskaperna och få ställa frågor och diskutera med kunniga trafikskolelärare. Hör av dig så bokar vi in dig på en givande teorilektion.